Spis treści
Jabłka, czyli popularne owoce
Nie ma chyba osoby, która przynajmniej raz w życiu nie spróbowałaby jabłka. Odmian tego owocu jest wiele i w zależności od upodobań smakowych, każdy może znaleźć coś dla siebie. Jabłka można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Jabłka są kształtem zbliżone do kuli, z zagłębieniem na szczycie, z którego wystaje szypułka (pot. ogonek). Mogą mieć różne kolory - od zielonych, przez żółte, do czerwonych i bordowych.
Z jabłek produkuje się między innymi musy, dżemy czy soki. Polska znajduje się w czołówce producentów jabłek. W krajowych sadach zbiera się ponad 4 miliony ton owoców (dane z GUS za rok 2021), co stanowi niemal 90% zbiorów wszystkich owoców w naszym kraju.
Właściwości zdrowotne jabłek
Jabłka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To między innymi witamina C, witaminy z grupy B, beta karoten, witamina E, fosforu, wapń, siarka, magnez i żelazo. Są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), który wspiera prawidłowe trawienie oraz antyoksydantów. Oczywiście zawartość wyżej wspomnianych składników różni się między sobą w zależności od odmiany czy na przykład stopnia dojrzałości. Najwięcej cennych składników znajduje się tuż pod skórką, dlatego jabłka (umyte) warto jeść właśnie z nią!
ZOBACZ TEŻ: III Mistrzostwa Powiatu Człuchowskiego w Lepieniu Pierogów - rywalizacja obejmowała cztery konkurencje
Najpopularniejsze odmiany jabłek
Wśród najpopularniejszych odmian jabłek dostępnych w Polsce, można wyróżnić na pewno te:
- lobo,
- szara reneta,
- antonówka,
- kosztela,
- malinówka,
- papierówka,
- jonagold.
Kto nie powinien jeść jabłek?
Choć jabłka są pysznymi i zdrowymi owocami, są też osoby, które nie powinny ich jeść. Chodzi o ludzi, którzy borykają się ze specyficznymi dolegliwościami. To między innymi wszyscy cierpiący na zespół jelita drażliwego. Cukry zawarte w jabłkach mogą przyczynić się do podrażnienia ściany żołądka, a to z kolei może skutkować biegunką lub zaparciami. Objadanie się tymi owocami nie jest również wskazane osobom z dolegliwościami trzustki. Należy też pamiętać, że nadmierne jedzenie jabłek może spowodować ból brzucha i wzdęcia. Powodem jest fermentacja, do której dochodzi po zjedzeniu jabłek.
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?