Tłusty Czwartek 2018. Tradycyjne przepisy na pączki i faworki z Pomorza

Jacek Sieński
Tłusty Czwartek 2018. Przepisy na pączki i faworki G.Mehring
Tłusty Czwartek 2018. Przepisy na pączki i faworki - tradycyjne receptury z Pomorza! Dziś prawdziwych pączków już nie ma. Gdyby cukiernicy chcieli stosować tradycyjną technologię ich wytwarzania, to te tłuste drożdżowe ciastka z różnym nadzieniem musiałyby kosztować przynajmniej 6 zł za sztukę, a nie - od 2 do 3 zł. Dlatego też firmy cukiernicze wykorzystują uproszczone, tańsze metody produkcji pączków. Umożliwiają one także ich masowe wytwarzanie, kiedy nachodzi Tłusty Czwartek 2018 i gwałtownie rośnie apetyt Polaków na słodkie smakołyki na ostatki. Sprawdźcie tradycyjne przepisy na pączki!

Tłusty czwartek. Pomorskie słodkości zapustne

O kultywowanym od wieków w różnych regionach naszego kraju zwyczaju konsumowania tłustych przysmaków w ostatni, przedpostny czwartek, świadczą staropolskie przysłowia i porzekadła.

Do najbardziej znanych należą:

  • "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła",
  • "Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje"
  • "Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje".

Z wierzeniami ludowymi wiąże się porzekadło: "Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole".

Plińce i purcle kaszubskie na Tłusty Czwartek

W dawnych czasach na Kaszubach, w rejonach Wejherowa i Kartuz, przysmakiem zapustnym były plińce, znane i przygotowywane prze gospodynie do dziś. Te smażone na smalcu lub oleju małe placki, z ziemniaków startych na tarce, z dodatkiem jajek, mąki, maślanki i soli, polewano śmietaną i posypywano cukrem. Na południowym obszarze Kaszub smażono ruchacze, będącymi plackami z ciasta drożdżowego.

Smakołyk zapustny stanowiły również purcle kaszubskie, czyli nieduże pączki. Od ponad trzech lat znajdują się one na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zgodnie z dawnymi recepturami, purcle formuje się z ciasta wyrabianego z mąki z dodatkiem drożdży, jaj, cukru, mleka, masła i kieliszka spirytusu oraz nadziewano powidłami, a następnie - smażono na rozgrzanym smalcu albo oleju. Podawano je osypane cukrem pudrem, a gdy były bez nadzienia, nakładano na nie konfiturę.

Tłusty Czwartek 2018. Dawne receptury pączków i faworków

Pączki tradycyjne:

Składniki:
Mąka pszenna - 500 g
Mąka pszenna na podsypkę - 50 g
Cukier - 70 g
Masło lub margaryna - 60 g
Drożdże - 20 g
Mleko - 110 g
Jaja całe - 50 g (1 szt.)
Żółtka jaj - 100 g (3 szt.)
Esencja migdałowa - 0,5 g
Cukier wniliowy - 5 g
Marmolada albo konfitury - 200 g
Smalec do smażenia - 200 g
Filiżanka cukru pudru
Esencja rumowa - 2 g
Pół cytryny
Kandyzowana skórka pomarańczy do posypania glazury

Wyrobić ciasto drożdżowe z mąki, mleka, masła, jaj, żółtek i cukru, z dodatkiem esencji migdałowej i cukru waniliowego. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Po wyrośnięte ciasto trzeba dwa razy przegnieść i rozwałkować, a potem podzielić na kęsy, na które nakłada się marmoladę albo konfiturę. Kęsy z nadzieniem zawijamy, formujemy w kule i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Następnie pączki smażymy na smalcu, w temperaturze ok. 170 st. C. Zaraz po usmażeniu pokrywa się je wcześniej przygotowaną glazurą z przegotowanej w połowie szklanki wodu cukrze pudrze z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny i otartej skórki cytryny. Glazurę posypujemy drobnymi kostkami kandyzowanej pomarańczy.

Pączki gospodarskie

Składniki:
Mąka pszenna - 80 dkg
Mleko - 0,5 l
Drożdże - 4 dkg
Masło - 15 dkg
Cukier - 10 dkg
Jaja - żółtka - 7
Jaja całe - 3 szt.
Sól - mała łyżeczka
Rum - 1 kieliszek
Smalec - 0,5 kg
Skórka cytrynowa
Marmolada owocowa albo konfitury
Cukier puder z wanilią do obsypania pączków

Szklankę mąki rozczynić z ciepłym mlekiem i drożdżami. Odstawić na godzinę i poczekać na wyrośnięcie tego ciasta. Ubić żółtka i całe jaja z cukrem, zetrzeć skórkę z cytryny, a potem dodać te skłaniki do ciasta, razem z odrobiną soli, rumem i pozostałą częścią mąki. Rozpuścić masło, a następnie zagniatać je z ciastem do momentu połączenia. Nakryte serwetą ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu nabierać łyżką jego kęsy i formować placuszki, na które nakłada się konfitury lub marmoladę, a później - zwijać pączki. Po około 40 min. wyrośnięte pączki można smażyć w rozgrzanym smalcu. Z jednej strony smaży się je pod przykrywką, a z drugiej, po obróceniu w gorącym smalcu - bez przykrycia. Usmażone pączki układać na papierowej ściereczce, żeby usunąć nadmiar tłuszczu i posypać przez sitko cukrem pudrem z wanilią.

Faworki (chrusty) tradycyjne

Mąka - 1 funt
Masło - 2 łuty
Cukier miałki - 4 łuty
Sól - szczypta
Jaka całe - 4 szt.
Jajka - żółtka - 8
Arak - 1 kieliszek
Śmietana kremowa - 1 łyżka

Dawne jednostki wagi:
1 łut - około 13 g (mała łyżeczka)
1 funt - 0,4 kg (2 szklanki)
1 kwarta - 1 litr

Mąkę wymieszać ze śmietaną, jajkami i masłem. Dodać trochę cukru, sól i arak. Ciasto musi być trochę bardziej gęste od naleśnikowego. Wylać je na rozgrzaną blachę i zarumienić na kuchni. Potem pokrajać i obrócić na drugą stronę, aby się przypiekło. Gotowe faworki ułożyć na półmisku i posypać miałkim cukrem (pudrem).

POLECAMY W NASZEMIASTO.PL:

Uwaga! Tutaj sprzedają „chrzczone" paliwo [lista stacji]

Test MultiSelect - pytania testu psychologicznego do policji

Janusze Projektowania - najgorsze pomysły na mieszkania

Uwaga! Lista najlepszych restauracji na Pomorzu

Najrzadsze imiona żeńskie nadane w 2017 roku

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3