Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak zrobisz domowy majonez. Sprawdź ten prosty przepis!

OPRAC.: MM
Wystarczy tylko kilka składników
Wystarczy tylko kilka składników 123rf
Domowy majonez - jak go zrobić? Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne. W odwieczny spór o najlepszą markę nie będziemy się wdawać, a zamiast tego proponujemy wam zrobienie własnego domowego majonezu. Gwarantujemy, że będzie pyszny oraz bez dodatkowych ulepszaczy!

Spis treści

Majonez - z czego się składa?

Majonez to rodzaj sosu, gęsta emulsja o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka lub całego białka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.

Zastosowanie majonezu w kuchni

Majonez można wykorzystać między innymi jako:

  • sos do sałatki,
  • dodatek do pasty, na przykład jajecznej lub z tuńczyka,
  • dodatek do kanapki,
  • dodatek do hot-dogów, zapiekanek czy hamburgerów,
  • składnik innych sosów.

Czy warto jeść majonez?

Warto! Choć oczywiście z umiarem. Majonez jest dość kaloryczny, jednak w niedużych ilościach jego spożycie może mieć pozytywne skutki. Jest bogaty w witaminy A, E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Majonez zawiera również kwasy omega-3.

Mimo to należy również pamiętać, że majonez zawiera dużo tłuszczu i soli, co może prowadzić do chorób układu krążenia i wysokiego ciśnienia krwi. Gotowe majonezy często mają w składzie konserwanty, cukry i tłuszcze trans.

Dlatego warto zrobić domowy majonez, który będzie składał się tylko z kilku produktów!

Przepis na domowy majonez

Do zrobienia majonezu w domu będziecie potrzebować:

  • jajko ze sprawdzonego źródła,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczkę musztardy,
  • łyżkę octu winnego lub soku z cytryny,
  • 350 ml oleju roślinnego.

    Skorupkę jaja sparz wrzątkiem i ogrzej je w ciepłej wodzie. W wysokim pojemniku lub misce umieść wszystkie składniki poza olejem. Miserem ubijaj składniki i powoli, stopniowo dodawaj olej aż masa stanie się puszysta i jasna. Gotowe!

    Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto