Kiszonki - przepisy. Co warto włożyć do słoików?
Warto pamiętać, że kiszonki mają właściwie same zalety - są dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są też źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.
Podczas przygotowywania kiszonek pamiętaj o kilku ważnych zasadach:
- warzywa i owoce przed kiszeniem muszą być dokładnie umyte,
- słoiki muszą być wyparzone,
- lepsze do kiszenia są twardsze owoce i warzywa - będą jędrniejsze,
- podstawa każdej zalewy to przegotowana woda z solą, przyprawy można dostosować do własnych upodobań.
Co można ukisić oprócz kapusty i ogórków? Zobacz w naszej galerii!

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?